smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kurczak sułtański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny kurczak sułtański. Danie z kuchni hinduskiej. Polecam jest naprawdę smaczny , aromatyczny i soczysty.

Kurczak sułtański

Składniki:

Kurczak sułtański

 

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kurczak sułtański
1. Zaczynamy od zdjęcia skóry z kurczaka, posypujemy go solą i rumienimy go na maśle ze wszystkich stron. Wyciągamy na talerz, a na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w półplasterki na złoty kolor. 2 Dodajemy posiekany czosnek, imbir,paprykę ostrą i sok z cytryny.Smażymy wszystko razem około 1 min. 3. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła wsypujemy płatki migdałowe, rodzynki i smażymy 2 min ciągle mieszając 4 Dokładamy naszego podsmażonego kurczaka do cebuli i podsmażone migdały. 5. Podlewamy całość wodą i dusimy do miękkości kurczaka. 6. Na koniec dodajemy groszek i chwilę dusimy. Najlepiej smakuje z ryżem