misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kurczak tajski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wszystkie składniki przełożyć na talerz. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu....

Kurczak tajski

Składniki:

Kurczak tajski

 

  • 200g filetów z kurczaka
  • 50g groszku cukrowego
  • 50 g świeżych pieczarek
  • 1 mango
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 100ml rosołu drobiowego
  • 100 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • trochę świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Kurczak tajski
Groszek cukrowy, oczyścić, opłukać, ewentualnie pokroić na pół. Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki. Mango obrać, pestkę usunąć, miąższ zmiksować. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć na nim paski kurczaka, dodać czosnek, groszek cukrowy i pieczarki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Tłuszcz ze smażenia podlać mleczkiem kokosowym i rosołem, wymieszać, sos zagotować. Zmiksowane mango oraz mięso i śmietanę dodać do przygotowanego sosu, krótko zagotować, posypać kolendrą. Wszystkie składniki przełożyć na talerz. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.