Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

kurczak tandoori bez pieca tandoori :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczaka tego można zrobić i bez użycia tradycyjnego pieca indyjskiego. Piekarnik wrozamet daje radę, należy go rozgrzać do oporu :)

kurczak tandoori bez pieca tandoori :)

Składniki:

kurczak tandoori bez pieca tandoori :)

  • kurczak
  • jogurt naturalny gęsty typu greckiego
  • czerwona pasta curry
  • koncentrat pomidorowy
  • 6 ząbków czosnku
  • pieprz czarny, ziołowy, curry, kardamon, cynamon, kozieradka, słodka papryka, imbir, kmin rzymski (uprażony a potem
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

kurczak tandoori bez pieca tandoori :)

Kuraka dzielimy na mniej więcej równe części, wkładamy do naczynia i nacieramy sporządzoną uprzednio mieszanką przypraw, dodajemy czosnek, mieszamy i do lodówy na minimum godzinę. Następnie ok 3-4 łyżeczki pasty curry i 2-3 łyżeczki koncentratu mieszamy z 5-6 łyżkami jogurtu. Powstały sos dodajemy do kurczaka znów mieszamy ;) i do lodówki na kolejną co najmniej godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do ok 300 stopni, kuraka z sosem układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Pieczemy ok 40 minut. Trzeba zaglądać, bo każdy piekarnik ma swoje fanaberie ;) Podawać z ryżem lub pieczywkiem. SMACZNEGO!!