Strona główna kurczak tandoori bez pieca tandoori :)

kurczak tandoori bez pieca tandoori :)

Blondi - Przepis na: kurczak tandoori bez pieca tandoori :) offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
kurczak tandoori bez pieca tandoori :)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Kurczaka tego można zrobić i bez użycia tradycyjnego pieca indyjskiego. Piekarnik wrozamet daje radę, należy go rozgrzać do oporu :)


trudność: łatwe
czas:

kurczak tandoori bez pieca tandoori :) - SKŁADNIKI:

  • kurczak
  • jogurt naturalny gęsty typu greckiego
  • czerwona pasta curry
  • koncentrat pomidorowy
  • 6 ząbków czosnku
  • pieprz czarny, ziołowy, curry, kardamon, cynamon, kozieradka, słodka papryka, imbir, kmin rzymski (uprażony a potem
  • odrobina oleju

kurczak tandoori bez pieca tandoori :) - PRZYGOTOWANIE:

Kuraka dzielimy na mniej więcej równe części, wkładamy do naczynia i nacieramy sporządzoną uprzednio mieszanką przypraw, dodajemy czosnek, mieszamy i do lodówy na minimum godzinę. Następnie ok 3-4 łyżeczki pasty curry i 2-3 łyżeczki koncentratu mieszamy z 5-6 łyżkami jogurtu. Powstały sos dodajemy do kurczaka znów mieszamy ;) i do lodówki na kolejną co najmniej godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do ok 300 stopni, kuraka z sosem układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Pieczemy ok 40 minut. Trzeba zaglądać, bo każdy piekarnik ma swoje fanaberie ;) Podawać z ryżem lub pieczywkiem. SMACZNEGO!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do kurczak tandoori bez pieca tandoori :)  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia indyjska
Zapiekanka z kurczaka - garam masala Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Karkówkowe szaszłyki z indyjską potrawką
Udka w czerwonym curry z morelami Łopatka wieprzowa z morelami Kurczak w kokosowym sosie
Filety z udźca kurczaka z jabłkami Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami Kurczak po indyjsku
Kurczak z curry i czarnuszką na ryżu Chutney rabarbarowy Indyjska sałatka z ryżem imbirem i ananasem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane