Kurczak Tandoori wg Gosi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak Tandoori pochodzi z kuchni indyjskiej.

Kurczak Tandoori wg Gosi

Składniki:

Kurczak Tandoori wg Gosi

 

  • około 6-8 udek lub pałek kurczaka
  • Na marynatę:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Tandoori wg Gosi
Udka lub pałki myjemy, nakłuwamy końcem noża. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Czosnek miażdżymy a imbir ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i układamy w naczyniu żaroodpornym.Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 200'.W czasie pieczenia polewamy kurczaka powstałym sosem.