SUPERPRZEPIS

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Kawałki piersi z kurczaka w słodko - ostrym sosie na bazie serka mascarpone, który sprawia, że sos jest zawiesisty i idealnie kremowy. Odpowiedni dobór przypraw sprawia, że danie ma orientalny smak.

Składniki:

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne (chilli)
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami

ETAP 1:

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, umieścić w misce i dodać wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszać i odstawić.

ETAP 2:

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami
Do zeszklonej cebulki dodać przyprawionego kurczaka.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju kokosowym. Kiedy cebula się zeszkli dołożyć przyprawionego kurczaka. Wymieszać i krótko podsmażyć.

ETAP 3:

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami
Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do kurczaka.

Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wszystko chwilę poddusić.

ETAP 4:

Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami
Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami dodając wodę.

Mascarpone z żółtkami rozmącić trzepaczką, dodając wodę, na gładki krem. Wlać do kurczaka i mieszając zagotować. Sos powinien zgęstnieć.

W razie potrzeby można dolać więcej wody i doprawić do smaku. Kurczaka z brzoskwiniami podawać z ryżem, posypując posiekaną zieleniną. U mnie to była pietruszka, ale kolendra też by się tutaj sprawdziła. Smacznego :)


Tagi:

mięso danie