Malenka11

Malenka11

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Kurczak w białym winie z estragonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

We Francji kurczak ten podawany jest z ziemniaczanym grain lub białym chlebem.

Kurczak w białym winie z estragonem

Składniki:

Kurczak w białym winie z estragonem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w białym winie z estragonem
Kurczaka podzielić, kawałki umyć, posypać solą i pieprzem. Wyciśnięty czosnek wymieszać z olejem, wypędzlować kurczaka. Obrane pomidory pokroić na ćwiarki i położyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka. Na pomidory położyć kawałki kurczka. Posypać estragonem i polać winem. Piec pod przykryciem. Po 40 min dolać odrobinę rosołku i ewentualnie wina (wg gustu), Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę, sól,pieprz i perond.