Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kurczak w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Filety z kurczaka zapiekane w cieście francuskim ze szpinakiem. Bardzo proste danie a ładnie się prezentuje idealne na uroczysty obiad.

Kurczak w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w cieście

 

  • 4 filety z kurczaka
  • 1-2 op. ciasta francuskiego
  • 4 plastrów sera topionego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście
Filety z kurczaka myjemy nacinamy po środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy z obu stron sola i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło dodajemy szpinak , obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek i solimy.

Szpinak chwilę dusimy aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje. Studzimy.

Kurczaka nadziewamy szpinakiem i wkładamy plasterek sera topionego. Można spiąć wykałaczkami i oprószyć przyprawą do kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 h.  

Po tym czasie wyjąć wykałaczki , ciasto francuskie w temp pokojowej pokroić na części na każdą ułożyć fileta , nacinamy paseczki po obu stronach i splatamy na przemian.

Tak przygotowane filety układamy na blasze z papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C.
Kurczak w cieście
Na patelni roztapiamy masło dodajemy szpinak , obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek i solimy.
Kurczak w cieście
Kurczaka nadziewamy szpinakiem i wkładamy plasterek sera topionego. Można spiąć wykałaczkami i oprószyć przyprawą do kurczaka
Kurczak w cieście
ciasto francuskie w temp pokojowej pokroić na części na każdą ułożyć fileta , nacinamy paseczki po obu stronach i splatamy na przemian .
Kurczak w cieście
. Tak przygotowane filety układamy na blasze z papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem