Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

SUPERPRZEPIS

Kurczak w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne danie! Bardzo wykwintne. Idealne na pyszną i ważną kolację lub uroczysty obiad. Albo po prostu - gdy chcemy sobie dogodzić. :)

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie - 2 opakowania
  • filet z kurczaka - 500 gram
  • cukinia - 1 mała
  • ser niebieski Lazur - 1 opakowanie
  • przyprawa kebab-gyros - 2 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 1 łyża
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • sezam (do posypania)

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim
1. Przygotowujemy kurczaka - filety oczyszczamy i kroimy w cieńsze paski, obtaczamy w pieprzu, przyprawie, czosnku i oliwie z oliwek. Przykrywamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny. 2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy kurczaka aż mięso będzie białe. Ściągamy z patelni na talerz. Myjemy cukinię, kroimy w paski i dusimy na tej samej patelni, podlewając lekko wodą w razie potrzeby. Gdy będzie miękka - odkładamy na talerz z kurczakiem. 3. Ciasto francuskie rozkładamy i każdy płat przekrawamy na dwa mniejsze. Na każdej połówce układamy na środku kurczaka, cukinię i kawałki sera pleśniowego. 4. Na wysokości farszu, wzdłuż szerokości ciasta, kroimy je w paski. Ciasta nad i pod farszem nie przekrawamy, a obkładamy nim farsz. Na to układamy paski na ukos. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy 15-20 minut.