Katerina<3

Katerina<3

Kucharz
[Przepisów: 3]

Kurczak w cieście sezamowym z sałatką z avokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kawałeczki kurczaka podsmażane w cieście kokosowym lub sezamowym podawane z ulubionym sosem do dań chińskich.

Kurczak w cieście sezamowym z sałatką z avokado

Składniki:

Kurczak w cieście sezamowym z sałatką z avokado

Kurczak

  • Kurczak:
  •  Jedna duża podwójna pierś z kurczaka
  •  1/2 łyżeczki imbiru
  •  1/2łyżeczki mielonej kolendry
  •  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • pieprz cytrynowy
  •  3 łyżki sosu sojowego
  •  0,5 l oleju do smażenia

Ciasto

Sałatka z avocado i ogórka

  • Składniki:
  •  2 długie ogórki
  •  2 miękkie awokado
  •  1 ząbek czosnku (ostatecznie można użyć sproszkowanego czosnku)
  •  szczypta chili
  •  łyżeczka kolendry
  • pieprz cytrynowy
  •  ½ łyżeczki cukru
  •  1 łyżka sosu sojowego
  •  szczypta soli
  •  1 łyżka octu ryżowego lub wody
  •  Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście sezamowym z sałatką z avokado

Kurczak

Kurczak w cieście sezamowym z sałatką z avokado
Kurczaka w przyprawach smażymy był miękki

Kurczak w cieście sezamowym lub kokosowym:
1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę (2x2cm), przyprawiamy sosem sojowym, imbirem, pieprzem, pieprzem cytrynowym, gałką muszkatołową i zmieloną kolendrą lub innymi przyprawami które lubimy.
2. Podsmażyć na oleju przez około 10 minut. Odstawiać do wystygnięcia.

Ciasto

W czasie smażenie kurczaka można przygotować ciasto: wodę, sól, jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sezam dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem) – ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Odstawić do lodówki na 20 minut.

Smażenie

1. Do ciasta dodać ostudzonego kurczaka tak by kurczak był obtoczony ciastem.
2. Smażyć na głębokim rozgrzanym oleju do uzyskania złotawego koloru.
3. Usmażone kawałeczki wyjąć na ręcznik papierowy.
4. Najlepiej podawać z sosem słodko- ostrym i sałatką z ogórka i awokado oraz ryżem.

Sałatka z avocado i ogórka

(powinno być miękkie -po naciśnięciu skórki powinna się lekko wgnieść) obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę.
2. Pokrojone awokado skroić sokiem z cytryny.
3. Ogórka pokroić w kosteczkę i umieścić razem z awokado w misce.
4. W kubku wymieszać sos sojowy i ocet ryżowy (ewentualnie wodę), dodać czosnek, chili, pieprz cytrynowy, kolędrę, cukier. Wszystko wymieszać i wlać do ogórka i awokado . Można dodatkowo dosolić i dopiepszyć do smaku według własnych upodobań.