renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kurczak w cytrynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Udka kurczaka marynowane w soku cytrynowym, a potem pieczone z plastrami cytryny. Polecam na niedzielny obiad.

Kurczak w cytrynach

Składniki:

Kurczak w cytrynach

 

  • 4 udka z kurczaka najlepiej zagrodowego
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak w cytrynach

Etap pierwszy

Kurczak w cytrynach
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

Należy przygotować marynatę z miodu, sosu sojowego, musztardy i soku z 1 cytryny.

Etap drugi

Kurczak w cytrynach
Udka marynować najlepiej przez całą noc w lodówce.

Udka dokładnie umyć i obtoczyć w marynacie. Marynować przez noc.

Etap trzeci

Kurczak w cytrynach
Po zamarynowaniu udka przełożyć do brytfanny i piec.

Następnie udka wraz z marynata przełożyć do brytfanny i piec przez ok 1 godzinę.

Etap czwarty

Po godzinie pieczenia dodać do udek 1 cytrynę pokrojona w plastry i piec jeszcze ok pół godziny.