Kurczak w galarecie

Kurczak, Zakąski « poprzedni | następny »
edytaha - autor przepisu Kurczak w galarecie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 596
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Kurczak w galarecie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najprostszy przepis dla początkujących


trudność: łatwe
czas:

Kurczak w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
  • 3 szklanki rosołu ugotowanego według przepisu http://www.gotujmy.pl/rosol-z-kurczaka,przepisy,124479.html
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3,5 łyżeczki żelatyny spożywczej instant
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązka natki pietruszki (koperek też pasuje)
  • kawałek ugotowanej marchewki z rosołu

Kurczak w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Do przecedzonego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury, ale nie zagotowywać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po szczypcie kurkumy (dla ładnego koloru) i kwasku cytrynowego (żeby galareta nie była mdła). Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić w plasterki, natkę opłukać, osuszyć i podzielić na listki. W przygotowanych miseczkach układać listki natki, mięso i marchewkę. Zalać przygotowanym płynem i zostawić do wystudzenia, następnie odstawić do lodówki. Przed wyjęciem galaretki na talerzyk dobrze jest zanurzyć miseczkę na chwilkę w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjdzie. Podawać z sokiem cytrynowym, octem winnym lub chrzanem.



Komentarze do Kurczak w galarecie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem Pierś z kurczaka z mozzarellą i pieczarkami Makaron z kurczakiem i szparagami
Filet nadziewany pomidorem i bazylią Pasztet drobiowy ze śliwką Grillowany kurczak po tajsku
Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym Filet z kurczaka nadziany suszonymi pomidorami Kurczak po węgiersku
Cebulowy filet z kurczaka Filet nadziewany fetą i pomidorem Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane