Kurczak w galarecie

Kurczak, Zakąski « poprzedni | następny »
edytaha - Przepis na: Kurczak w galarecie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 687
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Kurczak w galarecie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najprostszy przepis dla początkujących


trudność: łatwe
czas:

Kurczak w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
  • 3 szklanki rosołu ugotowanego według przepisu http://www.gotujmy.pl/rosol-z-kurczaka,przepisy,124479.html
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3,5 łyżeczki żelatyny spożywczej instant
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązka natki pietruszki (koperek też pasuje)
  • kawałek ugotowanej marchewki z rosołu

Kurczak w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Do przecedzonego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury, ale nie zagotowywać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po szczypcie kurkumy (dla ładnego koloru) i kwasku cytrynowego (żeby galareta nie była mdła). Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić w plasterki, natkę opłukać, osuszyć i podzielić na listki. W przygotowanych miseczkach układać listki natki, mięso i marchewkę. Zalać przygotowanym płynem i zostawić do wystudzenia, następnie odstawić do lodówki. Przed wyjęciem galaretki na talerzyk dobrze jest zanurzyć miseczkę na chwilkę w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjdzie. Podawać z sokiem cytrynowym, octem winnym lub chrzanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak w galarecie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z kurczaka z bazylią Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym
Ziemniaki zapiekane z kurczakiem Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami
Potrawka w tajskim sosie Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym Rolada drobiowa nadziana grzybami i camembertem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane