Kurczak w galarecie

Kurczak, Zakąski « poprzedni | następny »
edytaha - Przepis na: Kurczak w galarecie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 699
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Kurczak w galarecie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najprostszy przepis dla początkujących


trudność: łatwe
czas:

Kurczak w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
  • 3 szklanki rosołu ugotowanego według przepisu http://www.gotujmy.pl/rosol-z-kurczaka,przepisy,124479.html
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3,5 łyżeczki żelatyny spożywczej instant
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązka natki pietruszki (koperek też pasuje)
  • kawałek ugotowanej marchewki z rosołu

Kurczak w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Do przecedzonego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury, ale nie zagotowywać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po szczypcie kurkumy (dla ładnego koloru) i kwasku cytrynowego (żeby galareta nie była mdła). Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić w plasterki, natkę opłukać, osuszyć i podzielić na listki. W przygotowanych miseczkach układać listki natki, mięso i marchewkę. Zalać przygotowanym płynem i zostawić do wystudzenia, następnie odstawić do lodówki. Przed wyjęciem galaretki na talerzyk dobrze jest zanurzyć miseczkę na chwilkę w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjdzie. Podawać z sokiem cytrynowym, octem winnym lub chrzanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak w galarecie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Polędwiczki z kurczaka w sosie Mini roladki z grillowaną dynią i serem Dewolaj z musztardą miodową
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Kurczak w orzechowej glazurze Pierś z kurczaka z ryżem Kurczak w sosie pieczarkowym
Curry z kurczaka Pierś z kurczaka panierowana w płatkach Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane