edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 775]

Kurczak w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprostszy przepis dla początkujących

Kurczak w galarecie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w galarecie

  • 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
  • 3 szklanki rosołu ugotowanego według przepisu http://www.gotujmy.pl/rosol-z-kurczaka,przepisy,124479.html
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3,5 łyżeczki żelatyny spożywczej instant
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązka natki pietruszki (koperek też pasuje)
  • kawałek ugotowanej marchewki z rosołu

Sposób przygotowania:

Kurczak w galarecie

Do przecedzonego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury, ale nie zagotowywać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po szczypcie kurkumy (dla ładnego koloru) i kwasku cytrynowego (żeby galareta nie była mdła). Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić w plasterki, natkę opłukać, osuszyć i podzielić na listki. W przygotowanych miseczkach układać listki natki, mięso i marchewkę. Zalać przygotowanym płynem i zostawić do wystudzenia, następnie odstawić do lodówki. Przed wyjęciem galaretki na talerzyk dobrze jest zanurzyć miseczkę na chwilkę w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjdzie. Podawać z sokiem cytrynowym, octem winnym lub chrzanem.