Kurczak w indyjskim sosie curry

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do gotowego Kurczaka w indyjskim sosie curry można dodać jogurt naturalny, który jest nieodłącznym dodatkiem indyjskich potraw...

Kurczak w indyjskim sosie curry

Składniki:

Kurczak w indyjskim sosie curry

 

  • 1 opakowanie Kurczaka w indyjskim sosie curry Kamis
  • 250 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 średnią cebulę
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml (2/5 szkl.) wody
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczak w indyjskim sosie curry

Kurczak w indyjskim sosie curry - to pikantne danie pochodzące z Indii. Nazwa "curry" pochodzi z Indii Południowych od tamilskiego słowa "kari", oznaczającego pikantny sos do ryżu. Tradycyjne indyjskie "kari" przygotowuje się ze świeżo mielonych przypraw: kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, gorczycy, chili i kozieradki. W skład curry mogą również wejść: cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, koper włoski, kardamon, goździki, imbir oraz sól. Smak i wygląd dania jest uzależniony od proporcji tych przypraw. Kurkuma jako jeden z głównych składników nadaje potrawie żółtawy kolor. Do gotowego Kurczaka w indyjskim sosie curry można dodać jogurt naturalny, który jest nieodłącznym dodatkiem indyjskich potraw. W wielu domach w Indiach przygotowuje się jogurt samodzielnie. Jest on źródłem protein, szczególnie w diecie bezmięsnej południowej części kraju. W wypadku Kurczaka w indyjskim sosie curry z linii Oriental jogurt doskonale złagodzi pikantny smak potrawy i nada jej lekko kwaskową nutę.

Sposób przyrządzania:



  1. Piersi kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość smaż przez 1 minutę.

  3. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa i cebuli.

  4. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Gorące danie podawaj z ryżem.



Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS