Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kurczak w kokos(z)kach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kurczak w kokosowej panierce - ciekawe połączenie smaków

Kurczak w kokos(z)kach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w kokos(z)kach

 

  • 3 filety z kurczaka,
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych,
  • Sól,
  • wegeta,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w kokos(z)kach
Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę i oprószamy solą, pieprzem, wegetą, papryką ostrą i całość zasypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane w ten sposób mięso odstawiamy do zamarynowania na kwadrans. Następnie przygotowujemy panierkę. Rozrabiamy ciasto z jajek, wody i mąki dodając łyżeczkę proszku do pieczenia - wszystko dokładnie mieszamy. W tak przygotowanym cieście maczamy kurczaka i smażymy go tak jak frytki tzn. na głębokim oleju z każdej strony aż będzie miał złoty kolor.
Kurczak w kokos(z)kach
ilety z kurczaka kroimy w większą kostkę i oprószamy solą, pieprzem, wegetą, papryką ostrą.
Kurczak w kokos(z)kach
Przygotowane w ten sposób mięso odstawiamy do zamarynowania na kwadrans.
Kurczak w kokos(z)kach
Następnie przygotowujemy panierkę z jajek i mąki.
Kurczak w kokos(z)kach
Kurczaka smażymy na złoty kolor z każdej strony.