jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kurczak w musli w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To ciekawy i pyszny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Kurczak w musli w sosie żurawinowym

Składniki:

Kurczak w musli w sosie żurawinowym

 

  • Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka,
  • ¾-1 szklanka musli,
  • Garść siekanych orzechów włoskich,
  • 1 duże jajko,
  • Mąka do panierki,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • 10 dag suszonej żurawiny,
  • 0,5 literatki czerwonego wina,
  • 1 łyżka miody,
  • Szczypta cynamonu,
  • 0,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w musli w sosie żurawinowym
Filet myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany filet obtaczamy w mące, jajku oraz musli pomieszanym z orzechami. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy do zrumienienia z obu stron.Gotowe podajemy polane sosem żurawinowym. Sos: Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie by nasze owoce napęczniały. . Gotujemy do momentu odparowania wody. Całość podlewamy winem. Dokładamy miód i cynamon. Chwilkę razem gotujemy. Sos zdejmujemy z ognia i delikatnie miksujemy.