reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kurczak w natce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis podpatrzyłam u Teściowej bardzo, bardzo dawno temu :D i powiem ze go bardzo lubię,ale najczęściej jednak przygotowuję właśnie teraz, gdy można kupić pietruszkę razem z dużą natką.

Kurczak w natce

Składniki:

Kurczak w natce

 

  • 4 udka kurczaka

 

  • 1/2 litra wywary lub rosołu ( może być rosołek)

 

  • 0,5 pęczka dużego, jeden mały pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w natce

przygotowanie

Kurczak w natce
udka rozkrawamy, ale nie usuwamy skóry, można to zrobić po uduszeniu

Udka myjemy i dzielimy na pałki i udźce i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju i maśle.

duszenie

Kurczak w natce
do tego kurczaka nie używam szybkowaru- długość duszenia w tym wypadku ma znaczenie

Na obsmażonym kurczaku rozkładamy natkę, podlewamy wywarem i duszę do miękkości na małym około 40 minut.

Najlepiej robić to bez pokrywki, wywar wyparuje, mięso sie zrumieni, a natka podsmaży- taka chrupiąca jest przepyszna!
Długość duszenia zależy też od mięsa- musicie sprawdzić po około 30 minutach.

Ja podałam go z surówką z kalafiora i młodymi ziemniaczkami.


Tagi:

mięso danie