Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kurczak w orientalnym bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki i smaczny przepis z kuchni orientalnej dzięki któremu szybko przygotujesz pyszny, ale też niecodzienny obiad.

Kurczak w orientalnym bulionie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w orientalnym bulionie

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • szcz chili
  • 3 cm imbiru
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 marchew
  • łyżka oliwy
  • szcz soli i pieprzu
  • łyżka przyprawy chińskiej
  • 4 garści rukoli
  • łyżka słonecznika, kokosu, pestek dyni i płatków kokosu
  • 1 l bulionu

Sposób przygotowania:

Kurczak w orientalnym bulionie
Ziarenka i kokos nakładamy na patelnie i podprażamy. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego chili i imbir starty. Dodajemy marchew startą na grubym oczku. Kurczaka kroimy w paski ok. 4 cm. Doprawiamy przyprawą chińska, solą i pieprzem. Zdejmujemy ziarenka i smażymy na łyżce oliwy kurczaka z obu stron. Następnie zalewamy bulionem. Dodajemy makaron. Gotujemy 5 minut. Nakładamy na talerze rukolę. Zalewamy bulionem. Układamy z wierzchu kurczaka. Posypujemy ziarenkami.
Kurczak w orientalnym bulionie
Podprażamy wszystkie ziarenka na patelni
Kurczak w orientalnym bulionie
Podsmażamy kurczaka doprawionego przyprawami orientalnymi
Kurczak w orientalnym bulionie
Gotujemy bulion z marchewką startą na tarce
Kurczak w orientalnym bulionie
Dodajemy do bulionu makaron i gotujemy jeszcze chwilę