Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kurczak w ostro - słodkiej glazurce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne podudzia z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Kurczak w ostro - słodkiej glazurce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w ostro - słodkiej glazurce

 

  • Składniki:

 

  • podudzia z kurczaka - 4 szt
  • miód - 4 łyżki
  • musztarda ostra - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w ostro - słodkiej glazurce
Kurczaka oczyszczamy , skórki delikatnie nakrawamy ostrym nożem. Miód mieszamy z musztardą , sokiem z cytryny , olejem i przyprawami. Smarujemy dokładnie! mięso. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Polewamy pozostałą marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki. Smacznego!
Kurczak w ostro - słodkiej glazurce
Pyszne podudzia z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.