Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w ostrych brzoskwiniach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu.

Kurczak w ostrych brzoskwiniach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w ostrych brzoskwiniach

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Przygotować marynatę z syropu, 2 łyżek oleju, soku z cytryny, szczypty soli, curry, papryki, pieprzu. Umyte i osuszone kawałki kurczaka ułożyć w pojemniku i zalać marynatą. Wrzucić anyż, rozmaryn i goździki. Pozostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Wyłowić z marynaty anyż i goździki ( rozmaryn będzie obsmażany razem z kurczakiem) Kurczaka obsmażyć na rumiano na pozostałym oleju - z położonym obok rozmarynem. Dołożyć masło . Podlać marynatą i dusić na małym gazie ok.30 minut - kurczak ma być bardzo miękki, a sos odparować o połowę. Doprawić sos do smaku- wsypać połowę natki pietruszki. Ułożyć obok kurczaka brzoskwinie przecięciem do dna i wypukłą część brzoskwini posypać pieprzem i papryką. Trzymać w sosie pod przykryciem kilka minut. Podawać kawałki kurczaka z brzoskwiniami posypując resztą natki ( na kawałek kurczaka ma przypaść 1 połówka brzoskwini). Do tego ryż duszony na bulionie i sałata z brzoskwiniowym dresingiem ( dresing robię miksując 1 połówkę brzoskwini z 2 łyżkami oleju, solą , pieprzem i sokiem z cytryny).
Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Kawałki kurczaka zamarynować w marynacie zrobionej na bazie syropu od brzoskwić
Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Wyjęte z marynaty kawałki kurczaka osuszyć i opiec na rumiano
Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Obrumienione kawałki kurczaka podlać marynatą i dusić do miękkości
Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Sos doprawić do smaku-włożyć brzoskwinie i zostawić przykryte kilka minut