bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak w ostrym sosie paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie, pyszne i bardzo pikantne orientalne danie z sosem sojowym i sosem chili podane z makaronem mie.

Kurczak w ostrym sosie paprykowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w ostrym sosie paprykowym

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona i zielona papryka
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • łyżeczka białego octu winnego
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka sosu chilli
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekana dymka
  • 3 porcje makaronu mie (może być inny: sojowy albo spaghetti)

Sposób przygotowania:

Kurczak w ostrym sosie paprykowym
Kurczaka i paprykę pokroić w wąskie paski. Czosnek posiekać. Kapustę pekińską poszarpać na kawałki. W woku rozgrzać olej, dodać czosnek, następnie mięso. Smażyć chwilę razem, dodać papryki oraz kapustę. Gdy mięso lekko zbrązowieje dodać ocet winy, sos sojowy, olej sojowy, bulion, chilli. Wymieszać razem. Smażyć aż sos się trochę zredukuje,a smak będzie odpowiedni. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sosem chilli, aby osiągnąć taki stopień ostrości jaki chcemy.Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. Dodajemy do woka z kurczakiem, mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy siekaną dymką.
Kurczak w ostrym sosie paprykowym
Szybkie danie orientalne z papryką i makaronem