Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak w panierce pistacjowo-ziołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w panierce pistacjowo-ziołowej z zapiekanką gratin w mini cukinii oraz sosem z suszonych pomidorów.

Kurczak w panierce pistacjowo-ziołowej

Składniki:

Kurczak w panierce pistacjowo-ziołowej

 

 

 

 

  • Sos:
  • Kilka suszonych pomidorów
  • pół cebuli
  • 50 ml win białego
  • kilka gałązek tymianku
  • 200 ml śmietanki 18% lub 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w panierce pistacjowo-ziołowej
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w maksymalnie cienkie plasterki. Cukinie ściąć z góry i wydrążć miąższ. Sciąć minimalnie dół cukinii aby ładnie stała. Cebulę pokroić w drobną kostkę , podsmażyć. Posiekać miąższ cukini i dodać do cebuli. Smażyć chwilę po czym dodać pokrojone ziemniki i wlać śmietankę. Dusić aż będą na pół miękkie(około 15/20 minut). Dodać zioła , sól i pieprz. Wypełnić cukinie ziemniaczkami dodając zółty ser na górę. Ułożyć na blaszce. Wszystkie składniki panierki zmielić ze sobą. Mięso przyprawić obtoczyć w mące, jajku i panierce. Docisnąć mocno. Smażyć na oleju na średnim ogniu z każdej strony po 2 minuty aż panierka się zrumieni. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni , włożyć cukinie i piec 20 minut. Mięso włożyć w połowie pieczenia cukinii aby doszło w środku. W między czasie posiekać drobno cebulę, podsmażyć na odrobinie oliwy z suszonych pomidorów , dodać posiekane suszone pomidory i smażyć chwile. Dolać wino i dusić chwilę aż wino odparuje. Dodać śmietankę , sół , pieprz i tymianek. Gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gdy wszystko będzie gotowe , mieso kroimy w plastry i wykładamy na talerz , kładziemy obok naszą gratin w cukinii i polewamy sosem.