justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

kurczak w panierce z sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo smaczne pikantne mięso z kurczaka

kurczak w panierce z sosem czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kurczak w panierce z sosem czosnkowym

 

  • 2 udka
  • 2 skrzydełka
  • sól
  • pieprz
  • panierka do drobiu pikantna
  • rosół 1 l

 

  • sos:
  • jogurt naturalny 1 mały kubeczek
  • tzatziki 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

kurczak w panierce z sosem czosnkowym
1. Udka i skrzydełka dzielimy na dwie połówki. Gotujemy w rosole do miękkości, jednak mięso nie powinno być rozgotowane.

2. Mięso osuszamy. Panierkę mieszamy z solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obtaczamy dokładnie w panierce.

3. Smażymy na chrupko z każdej strony. Gotowe mięso przekładamy na talerz.

4. Robimy sos. Jogurt mieszamy z przyprawą. Sos podajemy razem z mięsem.
kurczak w panierce z sosem czosnkowym
Mięso należy na samym początku ugotować. Można je wykorzystać do ugotowania rosołu.
kurczak w panierce z sosem czosnkowym
Każdy kawałeczek mięsa dokładnie panierujemy w panierce wymieszanej z solą i pieprzem.
kurczak w panierce z sosem czosnkowym
Smażymy na chrupko z każdej strony. Gotowe mięso przekładamy na talerz.
kurczak w panierce z sosem czosnkowym
Robimy sos. Jogurt mieszamy z przyprawą. Sos podajemy razem z mięsem.