ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Kurczak w parmezanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

na szybki, smaczny obiad :)

Kurczak w parmezanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w parmezanie

 

  • Na 2 porcje:
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • ok.5 łyżek tartego parmezanu (ja użyłam już startego, z torebki)
  • ok. 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • czerwona mielona słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w parmezanie
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić ewentualne błonki itp. Tak przygotowany filet przekroić wzdłuż na pół na 2 porcje. Kazdą z porcji oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki. Następnie filety moczymy w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem na dużym płaskim talerzu. Zamoczone w jajku filety obtoczyć dokładnie w panierce. Smażymy je na mocno rozgrzanym oleju na złoto każdą ze stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami . Smacznego :)
Kurczak w parmezanie
przygotowane, przekrojone filety z kurczaka
Kurczak w parmezanie
panierka z bułki tartej i tartego parmezanu
Kurczak w parmezanie
kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju