Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w pieprzu syczuańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, błyskawiczny, aromatyczny, rozgrzewający kurczak w pieprzu syczuańskim, to propozycja na rozgrzewające kolacje na zbliżające się chłodniejsze wieczory

Kurczak w pieprzu syczuańskim

Składniki:

Kurczak w pieprzu syczuańskim

 

  • 500 gramów filetów z udźca kurczaka
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 50 ml wina ryżowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • Cebulka dymka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w pieprzu syczuańskim
Kurczaka kroimy na kawałki. Wok lub patelnie rozgrzewamy, na łyżce oleju smażymy posiekany czosnek i imbir z ziarnami pieprzu, dodajemy kurczaka i smażymy aż do zarumienienia. Mięso podlewamy winem ryżowym i kiedy wino odparuje dodajemy pastę chilli i sos sojowy. Całość przesmażamy jeszcze chwilę. Gotowego kurczaka posypujemy pokrojoną dymką, serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.