-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kurczak w pomarańczach na słodko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak duszony z dodatkiem pomarańczy ma bardzo delikatne i aromatyczne mięso. Podczas gotowania roznosi się w domu piękny zapach pomarańcz

Kurczak w pomarańczach na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w pomarańczach na słodko

 

  • 3 pałki z kurczaka
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 2 soczyste pomarańcze
  • 2 szklanki nektaru pomarańczowego
  • 3 goździki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 krople tabasco
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju (do smażenia)

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczach na słodko
Kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniczku papierowym. Umyte części kurczaka nacieramy porządnie z każdej strony solą i pieprzem. Połowę pomarańczy obieramy ze skórki i kroimy w plastry, którymi obkładamy po wierzchu kurczaka. Z drugiej połowy wyciskamy sok na kurczaka. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po wyjęciu kurczaka z lodówki obsmażamy go na patelni i przekładamy do woka (lub garnka). Kurczaka zalewamy dwoma szklankami nektaru pomarańczowego, dodajemy goździki oraz sos sojowy i tabasco i dusimy go na wolnym ogniu ok. 45 minut. Pod koniec duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę oraz troszkę cukru. W razie potrzeby kurczaka możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!
Kurczak w pomarańczach na słodko
1. Części kurczaka nacieramy solą i pieprzem. 2. Połowę pomarańczy obieramy i kroimy w plastry.
Kurczak w pomarańczach na słodko
1. Plastrami pomarańczy obkładamy kurczaka i skrapiamy go sokiem z drugiej połowy. 2. Po wyjęciu kurczaka z lodówki obsmażamy go na patelni.
Kurczak w pomarańczach na słodko
Obsmażonego kurczaka zalewamy nektrarem pomarańczowym i dusimy na wolnym ogniu.
Kurczak w pomarańczach na słodko
Pod koniec duszenia dodajemy plastry pomarańczy oraz doprawiamy.