SUPERPRZEPIS

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku

Właściwie zwykłe udka kurczaka, a jednak niezwykłe w smaku. Przez dodanie kilku cząstek pomarańczy mięso i sos smakują rewelacyjnie.

Składniki:

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku

ETAP 1:

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku
Udka zamarynowane w przyprawach: soli i pieprzu.

Udka opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, popieprzyć i odstawić ma 3 godziny do zamarynowania.

ETAP 2:

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku
Na desce cebula obrana, opłukana i pokrojona.

Warzywa obrać, opłukać i pokroić.

ETAP 3:

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni.

Następnie mięso ponownie osuszyć, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej.

ETAP 4:

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku
Całość dusić, aż mięso i warzywa nędą miękkie.

Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wlać pozostały olej, włożyć cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać podsmażone mięso, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.

Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w paski paprykę oraz dokładnie wyszorowaną i pokrojoną na cząstki pomarańczę. Całość dusić bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.

Mięso podawać z ryżem ugotowanym na sypko.