Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w pomarańczowej potrawce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatna pierś z kurczaka podana w sosie potrawkowym do którego zrobienia użyłam soku pomarańczowego zamiast soku z cytryny .

Kurczak w pomarańczowej potrawce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w pomarańczowej potrawce

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 liść Kafiru
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • 1 goździk
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 pomarańczy - sok
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • szczypta cukru brązowego trzcinowego nieratyfikowanego
  • maggi w płynie
  • 3,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczowej potrawce
Mięso z kurczaka umyć . Ćwiartkę podzielić na pół. .Obrać i umyć warzywa . Kurczaka , warzywa , Kafir, pieprz ziarnisty , cebulę , pół łyżeczki soli, goździk- zalać wodą tak by zakryła mięso i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny .Przecedzić wywar .Wyjąć mięso i warzywa z wywaru *. Wywar doprawić maggi. Żółtka oddzielić od białek i zmieszać z sokiem z pomarańczy, cytryny i kilkoma łyżkami wywaru . Rozpuścić masło- wrzucić na nie otarte skórki pomarańczową i cytrynową - chwilę podsmażać. Posypać mąką . Zamieszać . Rozprowadzić zasmażkę chłodnym wywarem ( ok. 1,5 szklanki )** . Dodać żółtka z sokiem pomarańczowym . Doprawić solą i cukrem . Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania- w każdym razie ja usuwam skórki ), włożyć w sos i podgrzać . Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem. Posypałam pokrojonymi listkami melisy bo jej cytrynowy zapach smak doskonale pasują do tego dania. * 1 wyjętą z bulionu marchewkę użyłam do zrobienia marchewki z groszkiem ( + 1/2 małej puszki konserwowego ) ** resztę bulionu można podać do popicia lub zrobić na nim drugą zupę *** to jest ilość na 2 porcje ( duże - pierś i ćwiartka ) , lub 2 mniejsze na jeden obiad i 2 mniejsze na drugi obiad np. kurczak gotowany obsmażany
Kurczak w pomarańczowej potrawce
Mięso i warzywa zalać wodą i gotować na małym gazie
Kurczak w pomarańczowej potrawce
W rondelku rozgrzać masło i wrzucić otartą skórkę pomarańczową i cytrynowa i chwile smażyć
Kurczak w pomarańczowej potrawce
Masło ze skórką zasypać mąką i wymieszać
Kurczak w pomarańczowej potrawce
Zasmażkę rozprowadzić bulionem i żółtkami z sokami cytrusów