msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kurczak w porach.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki,smaczny aromatyczny pomysł na kurczaka.

Kurczak w porach. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w porach.

 

  • 3 kawałki piersi z kurczaka (po po.150 g)
  • 1 duży por (biała część)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka vegety
  • pieprz ziołowy
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka pikantnej

Sposób przygotowania:

Kurczak w porach.
Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron przyprawą do drobiu. Por oczyścić, opłukać.Posiekać dość drobno. Na patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć piersi z kurczaka z obu stron.Zdjąć z patelni na talerz . Na tłuszcz po smażeniu mięsa wsypać por,dusić doprawiając vegetą, pieprzem ziołowym.Wlać wino wytrawne i wodę, w której wcześniej dokładnie rozprowadzamy mąkę .Mieszamy i wkładamy z powrotem obsmażone mięso.Dusimy razem na małym ogniu ok.15 minut,delikatnie mieszając od czasu do czasu.Ew. doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku wg.uznania. Podałam to mięso i sos porowy na ryżu brązowym ugotowanym na sypko i z buraczkami konserwowymi w plastrach.
Kurczak w porach.
Doprawione przyprawą do kurczaka mięso obsmażyć z obu stron i zdjąć z patelni.
Kurczak w porach.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa dusimy posiekany por.
Kurczak w porach.
Do sosu porowego ponownie wkładamy mięso i dusimy razem.