Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak w soku pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krótka lista składników, łatwe przygotowania ale za to jak bogaty smak.

Kurczak w soku pomarańczowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w soku pomarańczowym

 

  • 1 kg górnych części udek
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • jedna dość duża pomarańcza
  • łyżka masła
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w soku pomarańczowym
Pomarańczę ocieramy ze skórki, a następnie wyciskamy cały sok z owocu. Mieszamy z sosem sojowym, czerwonym pieprzem i taką właśnie marynatą nacieramy czyste osuszone mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy delikatnie szumowiny. Układamy mięso i opiekamy. Rumiane już mięso podlewamy marynatą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Sok owocowy rozbija białko dlatego mięso jest delikatne i szybko robi się miękkie.
Kurczak w soku pomarańczowym
Otartą skórkę z pomarańczy, sok, sos sojowy oraz pieprz mieszamy razem.
Kurczak w soku pomarańczowym
Mięso opiekamy na łyżce masła, następnie dusimy pod przykryciem aż zmięknie.