marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak w sosie barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To kolejna propozycja dań z grilla, choć nie tylko. Można bowiem zrobić go jako normalnie pieczony drób na obiad. Dziś spróbuję upiec go w rękawie.

Kurczak w  sosie barbecue

Składniki:

Kurczak w sosie barbecue

  • 1 duży sprawiony kurczak,
  • Na marynatę:
  • butelka sosu barbecue,
  • 5-6 łyżek oliwy vineagrete,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych jak estragon, szałwia, trybula, oregano,
  • sól,
  • główka czosnku,
  • pieprz cytrynowy,
  • olej do pieczenia/smażenia,
  • arkusz przeźroczystej folii i klamerki do spinania.

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie barbecue
Sprawionego kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem cytrynowym lub ziołowym. Następnie zrobić marynatę z sosem barbecue, czyli wymieszać w misce oliwę vineagrete, ziołami suszonymi roztartymi w dłoniach i sosem barbecue, który zwykle spożywamy z grillowanymi daniami. Obtoczyć w tym kurczaka i wstawić misę z zawartością do lodówki, nakrywając ją talerzem. Zostawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a naczynie z kurczakiem wyjąć z lodówki, kurczaka włożyć do rękawa, a dokładniej zawinąć drób w przeźroczystą folię i spiąć po obu stronach klamerkami. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem i wstawić do piekarnika na godzinę. Nastawić czas pieczenia i pod koniec zajrzeć do piekarnika, czy kurczak się upiekł. Jeśli tak, to wyłączyć piekarnik, a blachę wysunąć i rozciąć nożem folię, a mięso przełożyć szczypcami do drobiu na półmisek i podzielić na części. Podawać z opiekanymi kartofelkami lub z wody oraz jarzyną.