Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kurczak w sosie cebulowo-czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczaczek w sosie cebulowo-czosnkowym idealny do ryżu lub ziemniaczków

Kurczak w sosie cebulowo-czosnkowym

Składniki:

Kurczak w sosie cebulowo-czosnkowym

 

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 3 piórka czosnku
  • kminek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie cebulowo-czosnkowym
Kurczaka umyć, pokroić w drobne paseczki. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić delikatnie na oleju, dodać startą na grubej tarce marchew i pokrojonego w talarki pora, wszystko doprawić solą i pieprzem, delikatnie poddusić, wrzucić paseczki kurczaka, nadal dusić. Gdy już kurczak będzie miękki, a warzywa zaczną sę rozpuszczać, dodać roztarty czosnek i łyżeczkę kminku. Dalej dusić 15 minut na wolnym ogniu. Wlać bulion. Gotować przez ok. 10 minut, zagęścić mąką. Po zdjęciu z ognia posypać koperkiem.