VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad!

Kurczak w sosie chrzanowym

Składniki:

Kurczak w sosie chrzanowym

 

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 150 ml bulionu
  • 3 łyżki koperku
  • 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
  • Pieczone ziemniaczki:
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy po węgiersku

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie chrzanowym
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy.

Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w 200*C. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym kalafiorem.