Kurt Scheller

Kurt Scheller

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kurczak w sosie curry z piankami Haribo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Propozycje maestro sztuki kulinarnej - Kurta Schellera na wyśmienitego kurczaka w sosie curry z dodatkiem pianek Haribo.

Kurczak w sosie curry z piankami Haribo

Składniki:

Kurczak w sosie curry z piankami Haribo

 

  • pierś z kurczaka
  • 80 g warzyw: (seler, czerwona cebula, marchew, ząbek czosnku)
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • pianki Haribo „Flowers”
  • kurkuma
  • kilka listków curry
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie curry z piankami Haribo
Selera i pora siekamy na cienkie paseczki, cebulę w półtalarki, a marchewkę w plasterki. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie w średniej wielkości garnku. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w średniej wielkości kostki kurczaka. Następnie dorzucamy warzywa i dolewamy trochę wody. Po około 5 minutach dodajemy śmietanę, przyprawiamy potrawę kurkumą, listkami curry, sola i pieprzem. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. Następnie wykładamy kurczaka z warzywami na głęboki talerz i polewamy sosem. Całość posypujemy pokrojonymi na drobne kawałki piankami Haribo „Flowers”.