światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kurczak w sosie kurkowym z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny i szybki sposób na kurki.

Kurczak w sosie kurkowym z winem

Składniki:

Kurczak w sosie kurkowym z winem

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g kurek
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 cebule
  • szklanka białego wina
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji
  • przyprawy (sól pieprz, majeranek)
  • woda
  • makaron kokardki

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie kurkowym z winem
Na dwóch patelniach roztapiamy masło. Na jednej z nich smażymy kurczaka (pokrojonego w kostkę, przyprawionego solą, pieprzem i majerankiem) na drugiej cebulkę pokrojoną w kostkę lub cieniutkie piórka (według uznania). Do cebuli dorzucamy kurki - nie kroimy ich drobno, a jeśli mamy małe grzybki, to wrzucamy je w całości. Grzyby doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie dotujemy makaron. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu (nie przelewamy go zimną wodą) dodajemy kurczaka, zalewamy winem i zostawiamy do odparowania. Dodajemy śmietanę kremówkę, kurki i dusimy do zgęstnienia. Podajemy udekorowany pietruszką.