kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

kurczak w sosie musztardowym wg kaji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kremowy, pycha kurczaczek, teraz, kiedy jestem w UK, z angielską musztardą, szybki i łatwy, zachwyca z ryżem, ciabattą, chlebkiem..

kurczak w sosie musztardowym wg kaji

Składniki:

kurczak w sosie musztardowym wg kaji

 

  • 50 dkg pokrojonych w grubsze paski piersi kurzęcych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • dwie gałązki rozmarynu lub szczypta świeżego
  • otarta skórka z połówki cytryny
  • sól, biały pieprz

 

  • 4 łyżki niesolonego masła dobrej jakości
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kubek śmietany 30% i zimne mleko do dolewania
  • musztarda np. dijon, około 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

kurczak w sosie musztardowym wg kaji
Kurczaczka zamarynować przez chwilę chociaż w oliwie, rozmarynie, soli, pieprzu i cytrynie. Ja pozostawiam na około godzinkę. Rozgrzać patelnię, dodać kurkę wraz z marynatą, przesmażyć na rumiano, zdjąć z patelni.

Na tą samą patelnię dodać masełko, zmniejszyć ogień i powoli je rozpuścić, na rozpuszczone wsypać mąkę i dobrze rozmieszać. Kiedy masa stanie się żółta, dolewać śmietankę wciąż mieszając. Utworzy się kremowy sosik, do którego dodajemy musztardę w ilości jaką lubimy, stopniowo. Ja musztardy dijon daję tyle co ostrej angielskiej, około 1.5 do 2 łyżek. Ciągle mieszamy i wlewamy maleńkim strumyczkiem mleko, lekko rozrzedzając sos.
Jeśli ktoś lubi gęsty niech poprzestanie na śmietance i około 1/4 szklanki mleka i wyłączy palnik.
W UK mam double cream, przypomina polską śmietankę łowicką, z tym że jest mniej kaloryczny. Z reguły poprzestaję na jednym, około 300ml kubeczku double cream.
Później już tylko doprawiamy sosik wedle uznania, można lekko dosolić i posypać biały pieprzem.
I do dzieła!!!!!! U mnie kochają ten przepis dzieciaki.