Kurczak w sosie orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połączyć ze sobą wszystkie składniki do marynaty. Przełożyć paski mięsa listkami bambusa...

Kurczak w sosie orzechowym

Składniki:

Kurczak w sosie orzechowym

 

  • Marynata:
  • 1/2 filiżanki sosu sojowego
  • 1/2 filiżanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1/4 filiżanki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków papryki chilli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 8 połówek piersi z kurczaka oczyszczonych z kości i skóry pociętych w pasy grubości ok 1 cm
  • 24 listki bambusa

 

  • Sos orzechowy:
  • 3/4 filiżanki mleka kokosowego
  • 1/2 filiżanki chrupkiego masła orzechowego
  • 1/4 filiżanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka skruszonej czerwonej papryki
  • (suszonej)
  • 1/2 filiżanki kremówki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie orzechowym
Połączyć ze sobą wszystkie składniki do marynaty. Przełożyć paski mięsa listkami bambusa i zalac marynatą. Zostawić w lodówce na noc. Można trzymać w marynacie dwie godziny, ale im dłużej tym intensywniejszy aromat potrawy.

Sos orzechowy:

Rondelek postawić na średnim ogniu i wymieszać w nim wszystkie składniki oprócz kremówki. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki, ok. 10 minut. Następnie zmiksować wszystko mikserem. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Sos podawać w temeraturze pokojowej lub lekko ciepły. Kurczaka grillować, od czasu do czasu skrapiając marynatą. Grilować, aż bedzie miał chrupiącą powierzchnię. Podawać z sosem orzechowym.