Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kurczak w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam gorąco....szybkie i tanie danie;)

Kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowym

 

  • 10 dag świeżych pieczarek
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki zimnego rosołu z kury

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowym
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Dymkę pokroić ze szczypiorem w cienkie prążki. Czosnek posiekać. Filety obczynić i posypać solą i pieprzem. Na patelni usmażyć filety. Na pozostałym tłuszczu smażyć na średnim ogniu przez przez 3min pieczarki z dymką, czosnkiem, tymiankiem i papryką, ciągle mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 4 łyżkach rosołu. Resztę rosołu wlać na patelnie z grzybami i zagotować. Całość zaprawić mąką ziemniaczaną i zagotować. Można przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem i zieloną fasolką szparagową lub groszkiem.