Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w sosie śmietanowym ( pikantnym )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki obiad z kurczaka. Pewnie żadne odkrycie , ale może kogoś zainspiruje. Te produkty w zasadzie zawsze mam w domu. Do tego proponuje makaron ryżowy tagliatelle.

Kurczak w sosie śmietanowym ( pikantnym )

Składniki:

Kurczak w sosie śmietanowym ( pikantnym )

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka ( lub odpowiednio innych kawałków kurczaka na 2 porcje)
  • 1 cebula
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju kokosowego ( lub innego)
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych ( lub 1 papryczka chilli )
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki drobno utartego świeżego imbiru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 3 łyżki natki kolendry lub pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie śmietanowym ( pikantnym )
Umyć kurczaka. Usunąć skórę i podzielić na małe kawałki ( np. ćwiartkę na 6 części ). Posypać solą i curry ze wszystkich stron. Obrać i pokroić w cienkie piórka cebulę. Usiekać w kosteczkę paprykę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę i zeszklić ją. Pomiędzy cebulę włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Dołożyć paprykę, płatki paprykowe ( lub drobno pokrojoną chilli bez pestek) i imbir. Wlać wodę i sos sojowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut aż kurczak będzie miękki , a płyn odparuje o połowę. Dolać śmietankę. Zmniejszyć gaz na minimalny i dusić jeszcze 10 minut przy uchylonej pokrywce. Podawać posypanego usiekaną natka kolendry lub pietruszki najlepiej z makaronem ryżowym ( tagliatelle).