VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie sojowym z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym smakiem.

Kurczak w sosie sojowym z warzywami

Składniki:

Kurczak w sosie sojowym z warzywami

 

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki przyprawy chili
  • 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 zielonej papryki
  • 200 g dużych pieczarek
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • Olej do smażenia
  • 100 g ryżu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie sojowym z warzywami
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego. Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem.