Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kurczak w sosie tikka masala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczne i intensywne danie prosto z kuchni indyjskiej. Zaskakujące połączenie smaków spodoba się miłośnikom nowości.

Kurczak w sosie tikka masala Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie tikka masala

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • pół ususzonej papryczki chili
  • łyżka olejku kokosowego
  • 100 g pasty tikka masala
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mleczka koksowego
  • szcz soli morskiej
  • 200 g ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie tikka masala
Gotujemy ryż do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olejek kokosowy, kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niej. Dodajemy mięso pokrojone w paski. Dodajemy pastę tikka masala, pomidory z puszki, mleko kokosowe i doprawiamy solą. Wszystkie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze 15 minut. Podajemy z ryżem polanym sosem. Dekorujemy całość jogurtem.
Kurczak w sosie tikka masala
Etap 1 podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę
Kurczak w sosie tikka masala
Etap 2 kroimy w grube plasterki kurczaka
Kurczak w sosie tikka masala
Etap 3 podrumieniamy kurczaka na patelni
Kurczak w sosie tikka masala
Etap 4 dodajemy mleko kokosowe i pomidory z puszki