Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Kurczak w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebanalny pomysł na obiad...kawałki kurczaka w sosie śmietanowo-żurawinowym podane z razowym makaronem.

Kurczak w sosie żurawinowym

Składniki:

Kurczak w sosie żurawinowym

 

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 cebula czerwona
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryka słodka mielona
  • szczypta papryki chili
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie żurawinowym

ETAP 1:

Kurczak w sosie żurawinowym
Kurczak podsmażany z czerwoną cebulą i żurawiną

Pokrojoną w piórka cebulę czerwoną wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić do zeszklonej cebuli. Podsmażyć aż zetnie się białko mięsa.


Przyprawić pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili. Do podsmażonego kurczaka dodać żurawinę i smażyć razem chwilę aż żurawina lekko zmięknie.

ETAP 2:

Kurczak w sosie żurawinowym
Gotowy sos śmietanowo-żurawinowy z kurczakiem

Następnie zalać wszystko śmietaną 30% i dusić ok. 5-7 min. Dodać miód oraz cukier, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze ok. 3-5 min. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.


Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem żurawinowym z kurczakiem.