Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w tymiankowym sosie na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Najłatwiej jednak odlać po prostu odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła.

Kurczak w tymiankowym sosie na bulionie

Składniki:

Kurczak w tymiankowym sosie na bulionie

 

  • 2 pałeczki z kurczaka ugotowane w rosole
  • 3/4 szklanki mocnego rosołu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki usiekanych drobno listków świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w tymiankowym sosie na bulionie
W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać mąką. Wymieszać. Rozprowadzić letnim rosołem. Dodać 1,5 łyżki usiekanego tymianku. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Włożyć kawałki kurczaka i podgrzać. Podawać posypując resztą usiekanego tymianku i świeżo zmielonym pieprzem. * Użyłam resztek rosołu z pływającymi w nim strzępkami włoszczyzny i muszę przyznać, że bardzo mi ten sos posmakował - nie widzę powodu by rosół przecedzać ( oczywiście przyprawy typu ziele angielskie trzeba wyłowić ).