jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kurczak w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kurczak w winie najlepiej smakuje ze świeżą bagietką

Kurczak w winie

Składniki:

Kurczak w winie

 

  • 4 udka z kurczaka po 20 dag
  • 2 piersi z kurczaka po 30 dag
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 małe zielone papryki
  • 2 małe żółte papryki
  • 13 dag małych cebulek
  • 1 butelka 0,7 l różowego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie
Udka kurczaka podzielić na połówki, piersi pokroić na mniejsze kawałki. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Obrać i umyć cebulki. Rozgrzać olej w brytfance, podsmażyć kawałki kurczaka na złocisty kolor. Zmniejszyć ogień, smażyć mięso jeszcze 10 minut, często odwracając. Posypać solą i pieprzem. wrzucić do kurczaka cebulki i listki laurowe, dodać czosnek i majeranek suszony. Wlać wino, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Przykryć brytfankę, dusić kurczaka na średnim ogniu 40 minut. 10 minut przed końcem duszenia wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę.