burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Kurczak w zielonym curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo ostry kurczak w zielonym curry

Kurczak w zielonym curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w zielonym curry

 

  • 40 dkg piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżki zielonego curry
  • 300-350 ml mleka kokosowego
  • 100 g pędów bambusa.
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • Świeża bazylia
  • Ocet ryżowy
  • Sos rybny.
  • sól, pieprz, chili
  • ryż brązowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w zielonym curry
Mieso myjemy, odsączamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju z zielonym curry. Mięso ma nam sie lekko przysmażyć. Nastepnie dodajemy mleko kokosowe i chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy posiekana trawę cytrynową oraz pędy bambusa. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy po łyżce octu ryzowego i łyżeczce sosu rybnego. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.. Na chwilę przed podaniem wrzucamy kilka liści świeżej bazylii. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Kurczak w zielonym curry
Do potrawy używajmy prawdziwego curry, trzeba uważać z proporcjami bo zielone curry jest bardzo ostre
Kurczak w zielonym curry
Świeża bazylia zaostrzy nieco złagodzi smak curry
Kurczak w zielonym curry
Mięso kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni
Kurczak w zielonym curry
Pierś z kurczaka z dodatkiem mleka kokosowego, bambusa i trawy cytrynowej