smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kurczak w złocie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny pieczony kurczak w zalewie z ananasa i cebuli. W połączeniu z miodem powoduje niesamowity smak i wygląd.

Kurczak w złocie

Składniki:

Kurczak w złocie

 

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • 1 puszka ananasa
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w złocie
1. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. 2. Cebulę pokroić w piórka, a ananasa w kostkę. Wymieszać. 3. Do ananasa i cebuli dodać miód, ocet balsamiczny, ocet winny olej,paprykę i wszystko wymieszać. 4. Kurczaka zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny. 5. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny. Podawać z ryżem.