Kurczak wędzony

Kurczak, Dania « poprzedni | następny »
Dutkiewicz - Przepis na: Kurczak wędzony offline

Szef Kuchni
Przepisy: 86
Kurczak wędzony
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Podawać z różnymi warzywami, polanego sosem majonezowym z dodatkiem kefiru, posypanego posiekaną zieloną pietruszką.


trudność: średne
czas:

Kurczak wędzony - SKŁADNIKI:

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 dl wody
  • 1 łyżeczka anyżku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Szczypta tymianku
  • Sól do smaku
  • Do wędzenia:
  • 2 garście gotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki liści herbacianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 pędy młodej cebulki ze szczypiorkiem

Kurczak wędzony - PRZYGOTOWANIE:

Posolić kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć majerankiem i pozostawić w lodówce na 1 dzień. Następnie do 2 dl wody wsypać anyżek, bazylię i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po czym włożyć całego kurczaka, dusić pod przykryciem, do miękkości, w międzyczasie przewrócić na drugą stronę. Blachę do pieczeni lub żelazny garnek wyłożyć folią, ułożyć na niej ugotowany ryż, liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorkiem, wymieszać wszystko razem. Na wierzch położyć kurczaka, garnek postawić na ogniu, gdy folia się nagrzeje, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu. Kiedy mieszanka na folii zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po 10 min pokroić kurczaka na kawałki i ułożyć na półmisku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak wędzony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Sałatka z chipsami Pierś z kurczaka w kurkach Schab z wędzonym kurczakiem
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką Sałatka z miodowym kurczakiem Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka
Fileciki z cebulką Glazurowane udka z kurczaka Pierś z kurczaka z makaronem
Polędwiczki z kurczaka w sosie Mini roladki z grillowaną dynią i serem Dewolaj z musztardą miodową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane