Kurczak wędzony

Kurczak, Dania « poprzedni | następny »
Dutkiewicz - Przepis na: Kurczak wędzony offline

Szef Kuchni
Przepisy: 86
Kurczak wędzony
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Podawać z różnymi warzywami, polanego sosem majonezowym z dodatkiem kefiru, posypanego posiekaną zieloną pietruszką.


trudność: średne
czas:

Kurczak wędzony - SKŁADNIKI:

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 dl wody
  • 1 łyżeczka anyżku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Szczypta tymianku
  • Sól do smaku
  • Do wędzenia:
  • 2 garście gotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki liści herbacianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 pędy młodej cebulki ze szczypiorkiem

Kurczak wędzony - PRZYGOTOWANIE:

Posolić kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć majerankiem i pozostawić w lodówce na 1 dzień. Następnie do 2 dl wody wsypać anyżek, bazylię i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po czym włożyć całego kurczaka, dusić pod przykryciem, do miękkości, w międzyczasie przewrócić na drugą stronę. Blachę do pieczeni lub żelazny garnek wyłożyć folią, ułożyć na niej ugotowany ryż, liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorkiem, wymieszać wszystko razem. Na wierzch położyć kurczaka, garnek postawić na ogniu, gdy folia się nagrzeje, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu. Kiedy mieszanka na folii zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po 10 min pokroić kurczaka na kawałki i ułożyć na półmisku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak wędzony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Roladki z kurczaka z bazylią
Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Potrawka w tajskim sosie
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane