SUPERPRZEPIS

Kurczak z brokułami w cieście francuskim

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kurczak z brokułami w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Moja rodzinka uwielbia takie rolady z ciasta francuskiego.

Składniki:

Kurczak z brokułami w cieście francuskim

  • cała pierś z kurczaka
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 średnia cebula
  • opakowane ciasta francuskiego
  • serek topiony (naturalny lub z ziołami)
  • łyżka śmietany
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju i łyżka margaryny do smażenia
  • jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Kurczak z brokułami w cieście francuskim

Różyczki brokuła gotujemy 3-4 minuty odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka całą kroimy w kostkę lub paski, posypujemy przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany olej z margaryną wrzucamy kurczaka. W tym czasie siekamy cebulę w drobną kostkę lekko solimy i pieprzymy, dodajemy do kurczaka i smażymy razem. Uważamy żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli a kurczak przysmaży podlewamy odrobiną wody zmniejszamy ogień. Przyprawiamy słodką papryką i pieprzem. Serek topiony naturalny lub ziołowy dorzucamy na patelnie i delikatnymi okrężnymi ruchami roztapiamy serek. Jeśli powstały sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. By sos był bardziej aksamitny dodajemy łyżkę śmietany mieszamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Sos serowy powinien troszkę przestygnąć. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy sos z kurczakiem i rozkładamy różyczki brokuła (pokroiłam w mniejsze kawałki). Ciasto delikatnie zawijamy w rulon. Na koniec rozmącamy jajko (lub samo żółtko) i smarujemy całą powierzchnię powstałej rolady. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20-25 min. Smacznego.