czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Kurczak z brzoskwinią i wanilią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Piersi kurczaka z pieczoną brzoskwinią, w waniliowym sosie winnym.

Kurczak z brzoskwinią i wanilią

Składniki:

Kurczak z brzoskwinią i wanilią

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 200 ml białego słodkiego wina lub muskatu
  • 40 ml bulionu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż, wyłuskane ziarenka
  • 2 brzoskwinie, obrane ze skórki
  • 2 łyżki posiekanej rukoli (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z brzoskwinią i wanilią
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Piersi z kurczaka posypuje solą i pieprzem. Smaże je przez 2 - 3 minuty aż się zarumienią, przekładam na drugą stronę i smażyć kolejną 1 minutę. Następnie przekładam do nagrzanego piekarnika na 8 minut. W międzyczasie mieszam wino z bulionem, cukrem, dodaje laskę wanilii wraz z wyłuskanymi ziarenkami.Do naczynia z kurczakiem wkładam obrane brzoskwinie i wlewam mieszankę wina i bulionu z dodatkami. Wkładam naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut. W tym czasie dwa razy polewam kurczaka i brzoskwinie sosem z naczynia. Po upieczeniu wyjmuje brzoskwinie i kurczaka z naczyniaa pozostawiony sos redukuje na dużym ogniu. Piersią kurczaka i brzoskwinie wykładam na talerz, polewam otrzymanym sosem posypuje posiekaną rukolą.