Koper

Koper

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 632]

Kurczak z czosnkiem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Odrobina lata w środku zimy, pyszny kurczak ze słoneczną cytryną i zielonymi ziołami

Kurczak z czosnkiem i cytryną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z czosnkiem i cytryną

Sposób przygotowania:

Kurczak z czosnkiem i cytryną

Kurczaka obieramy ze skóry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek dzielimy na ząbki i nieobrane dokładamy do udek. Dodajemy też bardzo dokładnie wyszorowaną cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Dodajemy oliwę z suszonym tymiankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy białe wino i posypujemy pieprzem i solą ziołową do smaku. Na wierzchu kładziemy gałązkę rozmarynu. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny.