lilaks

lilaks

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kurczak z fasolką w sosie meksykańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienite danie na obiad bądź lekką kolacje.

Kurczak z  fasolką w sosie meksykańskim

Składniki:

Kurczak z fasolką w sosie meksykańskim

 

  • 2 piersi kurczaka
  • 500 g fasoli szparagowej zielonej
  • 1 słoik sosu meksykańskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • papryka łagodna
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z fasolką w sosie meksykańskim
Fasolkę umyć, pokroić na 3 części i ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzić. Piersi kurczaka  umyć i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać  oliwę z oliwek dodać pokrojone piersi  i smażyć ok. 10min. obracając je ze wszystkich stron. Do usmażonych piersi dodać rozgnieciony przez praskę czosnek, ugotowaną fasolkę, paprykę , oregano, wlać sos meksykański z Łowicza.  Wszystko razem wymieszać, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem i dusić ok. 20min. na małym ogniu często mieszając.