Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z grzybami i imbirem (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Grzyby mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do

Kurczak z grzybami i imbirem (Chiny)

Składniki:

Kurczak z grzybami i imbirem (Chiny)

 

  • 3 połówki piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 suszone grzyby mun
  • 4 centymetry świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 2 szczypty przyprawy do potraw chińskich

Sposób przygotowania:

Kurczak z grzybami i imbirem (Chiny)
Grzyby mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do nich sos chili, olej sezamowy, sos sojowy oraz ostrygowy i starty na i drobnej tarce imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. Grzyby mun pokroić w wąskie paseczki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, I mocno zagrzać, wrzucić zamarynowane piersi, dodać grzybki, smażyć na dużym ogniu kilka minut. Na koniec wsypać kukurydzę z puszki, wymieszać.